четвртак, 22. јун 2017.

Štampa: DANAS-Rešiti status vaspitača


http://www.danas.rs/drustvo.55.html?news_id=347512&title=Re%C5%A1iti+status+vaspita%C4%8Da

Savez udruženja vaspitača Srbije ne staje na stranu strukovnih škola, niti učiteljskih fakulteta. Jasno nam je da svako brani svoju poziciju. Mi tražimo da država reši pitanje obrazovanja vaspitača i da propiše koji poslovi odgovaraju određenoj stručnoj spremi. Nigde nije definisano koliko u predškolskoj ustanovi treba da bude zaposleno vaspitača sa završenom strukovnom školom, koliko sa fakultetom ili masterom. Drugi problem je što je lokalnim samoupravama dato pravo da procenjuje koje studije će biti priznate vaspitačima. Mnoge opštine ne priznaju obrazovanje po bolonji, pa su vaspitači sa fakultetom plaćeni kao da imaju završenu visoku školu. Retko ko priznaje specijalističke i master studije - ukazuje Petrovićeva, napominjući da se vaspitači zalažu da finansiranje zarada zaposlenih u predškolstvu pređe na republički nivo.

5 коментара:

  1. Анониман23. јун 2017. 07:57

    Nemože se dozvoliti da neka lokalna samouprava priznaje ili ne priznaje SSS. Mora se znata koliko zaposlenih u vrtiću treba sestara-vaspitača, defektologa-vaspitača, strukovnih vaspitača (viših vaspitača), diplomiranih vaspitača a koliko vaspitača sa SSS i masterom kako studijama 2. stepena.
    Mora tačno da se zna i koliko treba spram jedne ustanove: i specijalista za muzičko, likovno, fizičko, decu sa posebnim potrebama, predškolsko,...
    To moraja da odredi struka i da takvo šta propiše ministarstvo u Pravilniku. Ne mogu neke poglavice (predsednik opštine i direktor ustanove) da svojevoljno određuju da li treba SSS ili ne treba. Mora tačno da se zna. Trebalo bi da su toliko upućeni da znaju koji se kadrovi školuju i kakve su potrebe ustanove, ali nisu im zato mora struka da propiše jer verujem da napred navedeni ni ne znaju a niti ih iteresuje koji profila ima i zašto i država školuje i zašto bi ih oni morali implementirati u ustanovu. To je potreba dece, deci trebaju ti razni profili (i sestre i vaspitači i SSS i defektolozi..) a ne nekim funkcionerima. Ne mogu oni spram nekih projektovanih para u budžetu kažu da deci ne trebaju takvi vaspitači. Struka mora da se izbori.
    Još gore stanje je u zdravstvu gde medicinske sestre u KMSZTS nisu ništa uradile za struku i gde ni nema zvanja u Katalogu radnih mesta. Nisu se izborile ni za njih a tek za 12 drugih profila koji su skrajunuti i na ivici postojanja i da ne govorimo. Tu je situacija katastrofalna gde već 50 godina u sistematizacijama piše srednja ili viša sprema što je totalna besmislica. Medjutim to je odgovarala sestama jer su se vanredno školovale i sticale višu spremu i nisu morale da menjaju sistematizacije. Ne može ni u zdravstvu da bude takva kriminalna situacija. Prošlo je ministara i ministara i ništa nije urađeno i to najviše zahvaljujući Komori MSZT. Mora i u zdravstvu da piše koliko kojih profila mora da bude u jednoj zdravsvtvenoj ustanovi i koji stepen stručnosti se traži. Ne mogu direktori kao poglavice da određuju koliko koga kadra treba u ustanovi. To mora da odredi struka a oni da provode to u delo. Sestre seu unakazile i sve ostale kadrove asimilicaijama jer npr. u sistematizacijama piše sestra ili laboratorijiski tehničar, sestra ili sanitarni tehničar, sestra ili babica, sestra ili zubni tehničar, sestra ili ...
    Ne može sestra ili ... mora da stoji tačno koliko kog profila mora bude na određenom odeljunju u ustanovi spram kapaciteta i usluga koje pružaju. Sestrama je ova situacija odgovarala jer su najbronije i utrpale su se svuda na račune drugih profila koje su doveli na ivicu postojanja. KMSZTS ne zalaže se za školovanje drugi profila u srednjim i visokim školama i fakultetima već samo za njih. One su se sada osetile ugožene jer im lekari ne dozvoljavaju da sestre budu 7 stepen stručnosti i ako imaju SSS ili MAS.
    Ali ostali profili moraju izaći iz te (predkomore) i boriti se u svojoj Komori za svoja prava jer ako budu čekali još malo više neće ni postojati a kamo li da im lekari priznaju neki 7 nivo stručnosti.
    Zato i tu struka mora da kaže kao i kod vaspitača: koliko i kojih profila treba da se školuje u Srbiji i koji su normativi za koje profile po ustanovama.
    Ovako ispadne samo da profesori imaju benifit od studenata a da studenti maku kompetencije i diplome koji nikome ne trebaju u Srbiji. Alo Srbijo budi se!
    To je istina a vi sada gledajte šta vam je činiti.

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман28. јун 2017. 21:18

    Da vas obavestim da ćete u skorije vreme početi da se lečite kod vračara i travara . Sprema se totalno razbijanje državnog zdravstvenog sistema. Zabranjeno je primanje novih kadrova i sprema se odpuštanje 5000 medicinskih sestara i tehničara . Svi ćemo morati da potpišemo nove kolektivne ugovore u kojima poslodavac procenjuje naš rad ,produžuje radno vreme koliko hoće,prebacuje nas i do 50 km od matične ustanove,naređuje da se prekovremeno radi i to nemora da plati ,kažnjava sa 30% od plate po ličnoj proceni ,naređuje da se obavljaju druge vrste poslova koji nisu u opisu radnog mesta. Sprema se vreme robovlasničkog sistema . Što se mene tiče ,poželela bih svima koji mogu da odu iz ove robovske države srećan put . Što se tiče priznavanja škola ,po onome što sam čula,od te priče nema ništa . Sestrinskoj komori želim da što pre da se raspadnu ,a svim zdravstvenim profilima koji žele da osnuju svoje komore što pre da to realizuju ,pa da ih njihove komore uništavaju ,kao što je sestrinstvo uništila ova mafijaška komora sestara. Broj priznatih viših škola će se smanjiti novom sistematizacijom ,pa ko hoće da potpiše izvolte ,a ko neće —otkaz.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман29. јун 2017. 08:47

      Loše je očigledno svuda ali ovo je potpuni haos da u zdravstvu npr. SSS ne postoje u Katalogu i da ne mogu da ostvare nikakva zakonom i Ustavom zagarantovana prava iz radnog zakonodavstava dok npr. u prosveti na poslovima nastavnika rade lica koja nemaju 2. stepen visokog obrazovanja i to država plaća i toleriše.
      Ovo je vrhunac gluposti, bahatosti i neznanja u Srbiji i ide do samog gadjenja i ne može se ničim opravdati.

      Избриши
  3. Анониман28. јун 2017. 21:18, ne unosi zabunu.Ovo je samo predlog nacrta koji ne mora nista da znaci.Slazem se da nije dobar predlog ali vec se preduzimaju mere da masa stvari iz ovog predloga bude odbacena kao neosnovana.Zamolio bih i ubuduce da ovde neko postavlja proverene stvari a ne licno shvatanje necega sto je procitao.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман29. јун 2017. 10:43

      Kolega Nikola ja ne unosim lična shvatanja budućeg zakona niti unosin zabunu. Prenosim informacije iz ministarstva i nažalost imala sam priliku da vidim i u pisanoj formi šta se sprema i što je već potpisano od strane nadležnih. Sve je već rešeno i usvojena ali još zvanično nije objavljeno. Ovo je kraj zdravog razuma u ovoj državi . Mi se spremamo da budemo robovi i da sa nama mogu da rade šta hoće. Takođe za sve koji nisu obavešteni šta je ZIS i IZIS ,to je zdravstveno informativni sistem koji je direktno povezan sa ministarsvom zdravlja,što je potpuno bezzakonito prikazivanje zdravstvenog stanja nekog pojedinca. Pa kad počnu da nestaju ljudi koji su adekvatni kao donori organa ,nemojte se čuditi . Mi smo robovi sa kojima mogu da rade šta hoće. Ovo je naš kraj ,ko preživi pričaće.

      Избриши