недеља, 25. септембар 2016.

PUT ZAKONA

Poštovane kolege,ovde možemo videti kako predlog nekog zakona može doći na dnevni red republičkog parlamenta.Ovo je vezano za najnoviji predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju,koji je predat republičkom parlamentu od strane narodne poslanice Aleksandre Jerkov kao predlagača,a koji se može naći na dnevnom redu već na prvoj sednici redovnog zasedanja početkom oktobra meseca.
  
 Ko može da predloži zakon?
Zakon može da predloži: svaki narodni poslanik, Vlada, skupština autonomne pokrajine, najmanje 30.000 birača, kao i Zaštitnik građana i Narodna banka Srbije u oblastima iz svoje nadležnosti.

Kome se podnosi predlog zakona?

Predlog zakona ovlašćeni predlagač podnosi Narodnoj skupštini u pisanom ili elektronskom obliku. Predlog zakona koji je podnet Narodnoj skupštini predsednik Narodne skupštine, odmah po prijemu, dostavlja narodnim poslanicima, nadležnim odborima i Vladi, ako ona nije predlagač.

Kada predlog zakona može da se uvrsti na dnevni red sednice Narodne skupštine?

Predlog zakona koji se donosi po redovnom postupku može da se uvrsti u dnevni red sednice Narodne skupštine u roku ne kraćem od 15 dana od dana njegovog podnošenja.Predlog zakona koji se donosi po hitnom postupku može da se uvrsti u dnevni red sednice Narodne skupštine ako je podnet najkasnije 24 časa pre početka te sednice.

Koji odbori Narodne skupštine razmatraju predloge zakona?
Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo razmatra svaki predlog zakona sa stanovišta njegove usklađenosti sa Ustavom Republike Srbije i pravnim sistemom.
Odbor za evropske integracije razmatra predlog zakona sa stanovišta njegove usklađenosti sa propisima Evropske unije i Saveta Evrope.
Drugi odbori razmatraju predlog zakona u skladu sa svojim delokrugom koji je utvrđen Poslovnikom.



Što se tiče ovog predloga zakona,moje lično mišljenje je da je ovaj predlog jako loš i poguban po strukovne studije u celini,kao i za Visoke škole strukovnih studija.Obrazloženje predlagača je jako čudno i neozbiljno.Ovo se posebno odnosi na onaj deo koji se odnosi na uvođenje strukovnih master studija u naš obrazovni sistem,citiram:

" Master strukovne studije postoje u zemljama sa jakom industrijom i dobro razvijenom i planiranom „socijalnom infrastrukturom“. U takvim zemljama veći nivo stručnog tj. strukovnog znanja ima smisla, a ti se stručnjaci, kroz blisku saradnju sa kompanijom za koju se školuju, pripremaju se za unapred poznata radna mesta. U Srbiji uvođenje master strukovnih studija rezultiraće obrazovanjem profila koji neće imati gde da se zaposle zbog uske specijalnosti za koju ne postoji poslodavac i uvodi se isključivo zbog finansijskih interesa visokih strukovnih škola, te smatram da ga treba brisati iz zakona."

Ovim predlagač priznaje da master strukovne studije postoje u razvijenim zemljama (tu spadaju i zemlje članice EU),ali ne dozvoljava da postoje u Republici Srbiji,koja po svemu teži da postane članica iste te EU i da u što većoj meri dostigne njene standarde.Koliko je meni poznato cilj naše Vlade je borba za ekonomski napredak države.Ako želimo da nam zemlja napreduje u ovom smeru smatram da su strukovne master studije korisne za društvo i državu.Obrazovanje ovog kadra je isto tako i direktna podrška dualnom obrazovanju,za koji se takođe zdušno zalažemo.Učenici koji se školuju po ovom sistemu mogli bi uz rad u privredi nastaviti svoje stručno usavršavanje na odgovarajućim Visokim školama strukovnih studija,te tako sticanjem novih znanja i veština kroz visoko obrazovanje dodatno pospešiti ekonomski napredak naže zemlje.Izgleda da nekome nije stalo do toga.
Teza da strukovni masteri neće imati gde da se zaposle takođe ne stoji.Kadrovi koji se školuju za potrebe privrede i koji će imati ogromnu stručnu praksu u preduzećima mogu mnogo više da doprinesu svojim znanjem i iskustvom u svojoj oblasti,od svojih akademskih kolega.Danas se na zapadu ceni više ono što praktično znaš da uradiš,a diploma je samo preduvjet da konkurišeš za odgovarajuće radno mesto shodno stručnoj spremi.Preduzetnicima treba dati mogućnost da izaberu na osnovu pokazanoga znanja i sposobnosti nakon probnog rada,dali će da prime u radni odnos strukovni ili akademski kadar.Možda je bojazan od konkurencije akademskog lobija i razlog podnošenja ovog predloga zakona.
Teza da će  Visoke šlole strukovnih studija imati financijsku korist je licemerna.Danas imamo situaciju da su strukovne studije u odnosu na akademske totalno zapostavljene.Fakulteti naplaćuju veliki novac studentima koji žele da pređu sa strukovnih na akademske studije.Ucenjuju ih da moraju položiti razliku ispita za prve 3 godine (specijalističke strukovne studije kao 4. godinu ne priznaju),te potom da upišu i završe 4. godinu,da bi na kraju mogli upisati akademski master.Ako se neko opredelio za strukovno obrazovanje,zašto mu ne omogućiti da se stručno nastavi usavršavati u tom smeru? Mnogo će manje koštati studente ovakav logičan nastavak obrazovanja.Tačno je da će fakulteti izgubiti time velike prihode koje su do sada sticali na račun studenata strukovnih studija putem monopola.Visoke škole sigurno neće zaraditi tolika sredstva.Na kraju netreba li i Visokim školama omogućiti da se razvijaju,kao i akademske ustanove.Za to su naravno potrebna i novčana sredstva.
Postavlja se pitanje šta su to studenti strukovnih studija bolji ili gori od studenata akademskih studija,ili pak šta su to profesori strukovnih studija bolji ili gori od profesora akademskih studija?Zbog ukljanjanja diskriminacije iz obrazovnog sistema trebalo bi omogućiti ravnopravnost i konkurentnost akademskog i strukovnog sistema obrazovanja,pa neka kod zapošljavanja poslodavac odluči koga će da primi u radni odnos na osnovu već iznetih parametara.
Na kraju predlažem da povodom svega ovoga Udruženje dostavi svoj stav svim članovima odbora za obrazovanje i nauku iz redova vladajuće koalicije (SNS i SPS),predsednici Narodne skupštine Republike Srbije,resornom ministru,pomoćnici resornog ministra za visoko obrazovanje,NSVO,KAPK-u i KASSS-u sa molbom da se dobro preispita ovaj tendeciozni i jako loš i štetan predlog Zakona.
Ukoliko se ovaj predlog usvoji to će biti jako loša poruka za kompletno visoko strukovno obrazovanje u Republici Srbiji.

13 коментара:

  1. Neznam zašto imam utisak da bijemo tuđu bitku ?
    Dok na sajtu ministarstva prosvete i dan danas stoji poguban po nas NOKS, mi smo našu pažnju usmerili na MSS.
    Mislim da svim snagama trebamo napasti na ovaj predlog NOKS-a ! Ukloniti ga sajta za početak!

    p.s. koliko vidim ima novih blogera

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Појединци који су умуслили да су Месије, представљају нам МСС као врих наше струке. МСС у оваквом облику је потурено ''кукавичије јаје'' које треба да нам одвуче пажњу са битних ствари! Неки то не виде а неки намерно нас опструишу.
      Када решимо да ССС буду и на буџету, када добију деца студентске домове, студентске стипендије и кредите, повластице за ГСП и студентску мензу онда ћемо причати о некоме другоме а не о нама. Када НСЗ буде објавила да у сарадњи са општинама и градовима у конкурсима за прву шансу буду и ССС онда смо на добром путу. Када поједини подзаконски акти се усагласе са законима и када сви ССС уђу у нпр. у Правилник о врсти стручне спреме наставника у стручним школама, када уђу ССС у Правилнике о систематизацијама свих државних служби (јавних предузећа, органа управе републичких, покрајинских, градских, општинских,..)... е онда можемо да се тобоже залажемо и за нешто што нас се директоно не тиче. Па у концеларији Омбдсмана систематизација радних места није у складу са Законом о државним службеницима јер Скупштина Србије (њихов послодавац и оснивач) није била вољна да то уради већ годинама.
      Наравно Предлог НОКСА треба да нападнемо свим снагама јер он је погубнији и од Каталога. Они иду на варијанту да изгласају Закон о НОКСУ који ће практично бити Лекс специјалис у односу на друге законе и тако ће нас довести у ћорсокак. Онда не можемо ништа јер ће тада све бити по закону и Уставу. Сада можемо да нападамо и Каталог и Правилнике и систематизације јер нису у складу са законом и Уставом. Ситуација је озбиљна. Ако изгласају такав Закон о НОКСУ а намерили су онда је готово. Онда можете да мењате земљу где ће те да радите тј. где признају 4 године високог струковног образовања у рангу 2. степена.

      Избриши
    2. Ja samo mogu da čestitam na vrlo jasnom i konkretnom objašnjenju šta je nama prioritet i šta nam valja činiti. Mislim da se treba da usredsredimo na ove konkretne stvari,jer ako se ovo ne izgura, sledeće prilike ko zna kada će i biti i da li će biti.

      Избриши
    3. Хвала пријатељу!
      Драго ми је да неко има разумевања и ширину духа и да види даље од свог носа.
      Жао ми је што тек после 5 година писања по Блогу неко од колега даје ми конкретну подршку и идејама које су једнине праве за нас јер да смо то урадили раније лакше би било (пре измена и допуна закона о в.о. и увођења струковног мастера) али у једну руку и драгао ми је јер боље икада неко никада!
      Увођењем струковног мастера (у оваквом облику) прави се папазјанија и ССС се сатерују у буџак, ђорскоак и онда могу да нас подаштавају. Не дај боже увођење оваквог МСС онда ће ССС бити маргинализоване и неће имати никакву сврху (као слепо црево). Нико неће више никада уписати овакве ССС, никада неће бити буџетске, никада неће ниједан студент ССС добити кредит ни стипендију, ни повластице за ГСП и мензу. Постаће ССС несврсисходне. Садашње ССС морају у новом закону да се изједначе са МСС а будуће ССС морају да следе после МСС.
      Хвала на подршци макар и после толико година!
      пС
      Следеће прилике неће бити јер немате резервни живот.

      Избриши
    4. Аутор је уклонио коментар.

      Избриши
    5. ССС као што би требало Вам је познато (а изгледа да видим да Вам и није познато) у земљама у окружењу не постоје ССС као што су БиХ, Р. Српска, Хрватска, Ц. Гора и НИЈЕ НОРМАЛНО да упоређујете нешто што код нас постоји са нечим што не постоји у тим земљама!
      Или сте луди или сте јако, јако беолесин или сте опет ту да нам потурата ''кукавичије јаје''.
      Молим Админа да не објављује глупости на Блогу!
      Какав НОКС у Хрватској, Ц. Гори, БиХ, Р. Српској?
      О чему ови људи шишу? Па у тим земљама не постоје ССС. Није ми више добро када читам ваше коментаре? Да ли сте стварно глупи или луди или безобразни? Шта је са вама? Што правите помотњу међу ССС?
      А Ви ССС да ли сте луду или глупи да то прихватате здраво за готово? То ми личи као да упоређујете живот на Земљи са животом на Месецу? Па не можете да упоређујете! Нема живота на Месецу! Па не можете да упоређујете ни ССС у Србији са ССС у БиХ, Хрватској, Ц. Гори, Р. Српској! Па не можете да упоређујете јер тамо ССС нема!
      Страшно брате!

      Избриши
    6. Молим за појашњење у вези дотичне тврдње и информације,јер поуздано тврдим и знам да се у Црној Гори и Хрватској ССС из Србије признаје и вреднује као седми степен,и сходно томе,се коефицијент и плата повећавају.Иначе,у многим земљама Е У и Северној Америци је довољно знање језика матичне државе,и нострификација иде брже него што ми можемо да замислимо.Како је то могуће,ако ми поседујемо диплому која не значи ништа и која је безвредна?

      Избриши
    7. Супер, покажи ми једну нашу нострификовану диплом на Црногорски и Хрватски језик!
      И покажи нам једно решење о распоређивању наших колега у тим земљама (ЦГ и ХР).

      Избриши
  2. Evo kako to rade crnogorci
    http://www.mpin.gov.me/ResourceManager/FileDownload.aspx?rid=200930&rType=2&file=Zakon%20o%20nacionalnom%20okviru%20kvalifikacija.docx

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. e evo ga i hrvatski NOK
      http://www.kvalifikacije.hr/fgs.axd?id=519

      Избриши
  3. Из свега наведеног мора да се донесе НОВИ Закон о високом образоавња који ће садашње ССС да изједначи да будућим МСС као што су основне студије до 2005 изједначене са МАС.
    Потом мора да се редослед студија унормали и у сфери сртуковних: ОСС-МСС-ССС-ДСС као и код академских ОАС-МАС-САС-ДАС. И тек онда можемо у Европу. Не могу да се сте после 11 година да нас врате у 1. степен високог образовања. То је једино Хитлер радио, поништавао законом призната права доносећи нове законе које су њему одговарали.
    Значи у борбу да се ССС изједначе са МСС и потом нестану у оваквом облику као и појаве се после МСС где им је место.
    И дипломирани до 2005 су нестали и изједначили се са мастером а настали су нови дипломирани који предоде мастеру.
    Не могу тако да се фрљају са звањима и нивоима образовања. Па није им то тата отавио!
    Тек када се јасно дефинишу новои високог образовања онда се може ићи у напреадак.
    Наравно сходно свему види се да су закинути нпр. лекари субспецијалисти којих нема нигде у систему високог образовања а који практично са својим звањем и знањем задиру у 8. степен стручности и треба ту да припадају.
    Из свега наведеног види се да закон о в.о. не ваља и мора се донети нови који нема толиок пропуста.
    Нема смисла доности измене и допуне које ће још више направити хаоса у сфери високог образовања.
    Ако сте разумни људи прихватите ове ставове и настојте да се организујемо и да причу гурамо у истом правцу. Подмећући Вам ''кукавичија јаја'' наседате на неке приче које ће вас уништити.
    Надам се да сте визионаи (мада већини крче црева и тешко је бити оптимиста)!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ја само могу да потврдим да су све ове изнете чињенице једини и прави след догађаја који треба да се следе.Све остало је шаргарепа на магарчевом дугом штапу.Кад направито добар темељ,и кућа ће касније бити много јача и лепша.Основа и утемељење је најважнија ствар

      Избриши
    2. Хвала брате на подршци! (Каин)

      Избриши