понедељак, 12. октобар 2020.

Novine u šifarniku nivoa i vrste kvalifikacija i šifarniku zanimanja – primenjuje se od 25.8.2020. godine

 https://www.biljanatrifunovicifa.com/2020/08/novine-u-sifarniku-nivoa-i-vrste-kvalifikacija-i-sifarniku-zanimanja/

 

Novine u šifarniku nivoa i vrste kvalifikacija i šifarniku zanimanja u primeni od 25.8.2020. godine, obuhvaćene Odlukom o izmenama i dopunama Odluke o Jedinstvenom kodeksu šifara za unošenje i šifriranje podataka u evidencijama u oblasti rada(“Sl. glasnik RS”, br. 101/2020

Izmene i dopune Odluke su stupile na snagu 25.7.2020. godine, a primenjuju se po isteku 30 dana od dana stupanja na snagu, odnosno od 25.8.2020. godine.

Prva izmena je u suštini da jedinstveni kodeks šifara ne sadrži više šifre za “vrstu i nivo kvalifikacije” već “nivo i vrstu kvalifikacija” i da osim šifre za državu sada sadrži šifre za državu i teritoriju a umesto šifara za “naselje (mesto)” sadrži šifre za “naseljena mesta”.

Druga izmena se sastoji u tome da jedinstveni kodeks šifara ne sadrži više samo šifarnik nivoa kvalifikacija već šifarnik nivoa i vrsta kvalifikacija, kao ni šifarnik država već šifarnik država i teritorija i umesto šifarnika naselja u Republici Srbiji sada je propisan šifarnik naseljenih mesta u Republici Srbiji.

Najvažnije je da je Prilog Odluke zamenjen novim Prilogom (Šifarnik zanimanja, Šifarnik nivoa i vrsta kvalifikacija, Šifarnik država i teritorija, Šifarnik opština u Republici Srbiji i Šifarnik naseljenih mesta u Republici Srbiji), koji je odštampan uz Izmene i dopune Odluke i čini njen sastavni deo.

 Šifarnik nivoa i vrste kvalifikacija razvrstava i numerički obeležava nivoe kvalifikacija utvrđene odredbama Zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija Republike Srbije (“Sl. glasnik RS”, br. 27/2018 i 6/2020 – dalje: ZNOKS). Šifre nivoa kvalifikacija su dvocifreni brojevi, a prva cifra označava nivo kvalifikacije u skladu sa odredbama člana 5. ZNOKS. Sve kvalifikacije čije šifre nivoa počinju istom cifrom, primera radi 60, 61, 62 pripadaju istom nivou nacionalnog okvira kvalifikacija Republike Srbije (dalje: NOКS) – nivo 6.

Novina u odnosu na prethodni šifarnik su šifre vrsta kvalifikacija, koje kroz pet šifara dodatno opisuju nivo kvalifikacija i to:

  • 0 – bez kvalifikacije,
  • 1 – opšte,
  • 2 – stručne,
  • 3 – akademske,
  • 4 – strukovne.

Na opisani način Šifarnik nivoa i vrsta kvalifikacija razvrstan je na ukupno 15 šifara.

Sticanje kvalifikacija na određenim nivoima moguće je alternativnim putevima. Na primer, kvalifikacija na nivou 5. Ona se može steći završavanjem majstorskog obrazovanja u trajanju od dve godine posle sticanja kvalifikacije nivoa 3, specijalističkim obrazovanjem u trajanju od godinu dana posle sticanja kvalifikacije nivoa 4 ili neformalno obrazovanje odraslih – obuke u trajanju od najmanje šest meseci posle sticanja kvalifikacije nivoa 4. ZNOKS daje ravnopravnu mogućnost da se ista kvalifikacija po nazivu i nivou stekne i postupkom priznavanja prethodnog učenja. Uspešno okončanim postupkom stiče se sertifikat o kvalifikaciji, dok se formalnim završavanjem obrazovnog programa kao dokaz o kvalifikovanosti stiče diploma. Suštinska je razlika što kvalifikacija stečena formalnim obrazovanjem, osim za rad, pruža i mogućnost za dalje obrazovanje, dok je kvalifikacija stečena postupkom priznavanja prethodnog učenja orijentisana na rad.

Šifarnik nivoa i vrsta kvalifikacija objedinjuje sledeće elemente:

  • šifru nivoa kvalifikacije (sadrži dve cifre, od kojih prva označava nivo kvalifikacije po NOКS-u);
  • šifru vrste kvalifikacije (sadrži jednu cifru koja opisno prikazuje vrstu obrazovanja);
  • opis svakog pojedinačnog nivoa kvalifikacije (opisan način sticanja, odnosno put sticanja kvalifikacije završetkom odgovarajućeg obrazovanja prema vrsti i trajanju);
  • ekvivalentnost nivoa kvalifikacija stečenih pre stupanja na snagu Zakona o NOКS-u sa nivoima kvalifikacija stečenih na osnovu njega.

U predstojećem tekstu, kroz tabelu prikazali smo uporedni prikaz sledećih informacija:

– u prvoj koloni su prikazani nivoi i podnivoi kvalifikacija u skladu sa odredbama ZNOKS,

– u drugoj koloni prikazane su oznake nivoa i vrste kvalifikacija,

– u drugoj koloni prikazane su šifre nivoa kvalifikacija u skladu sa odredbama novog Šifarnika,

u trećoj koloni prikazane su šifre vrsta kvalifikacija u skladu sa odredbama novog Šifarnika,

četvrta kolona prikazuje aktuelne vrste obrazovanja čijim se završavanjem stiče određeni nivo kvalifikacija i odgovarajuću oznaku propisanu Šifarnikom nivoa i vrste kvalifikacija,

peta kolona predstavlja prethodne vrste obrazovanja i kvalifikacija, a u zagradama su naznačeni i prethodni stepeni stručne spreme.

 

NOKS (nivo/podnivo) Šifre nivoa kvalifikacija Šifra vrste kvalifikacija UPOREDNA TABELA NIVOA KVALIFIKACIJA I VRSTA OBRAZOVANJA
Aktuelna Prethodna
/ 00 0 Lice bez stečenog osnovnog obrazovanja i vaspitanja, bez kvalifikacija
 

Nivo 1

10 1 Osnovno obrazovanje i vaspitanje

Osnovno obrazovanje odraslih

Osnovno muzičko/baletsko obrazovanje

Nekvalifikovani (NK) radnik

Prvi stepen stručne spreme (1. SSS*)

Nivo 2 20 2 Stručno osposobljavanje (1 godina)

Obrazovanje za rad (2 godine)

Neformalno obrazovanje odraslih (120-360 sati obuke)

Polukvalifikovani (PK) radnik

Drugi stepen stručne spreme (2. SSS)

Nivo 3 30 2 Srednje stručno obrazovanje u trajanju od tri godine

Neformalno obrazovanje odraslih (min 960 sati obuke)

Kvalifikovani (KV) radnik

Treći stepen stručne spreme (3. SSS)

Nivo 4 40 1 Srednje gimnazijsko obrazovanje u trajanju od četiri godine Srednje obrazovanje u trajanju od 4 godine (4. SSS)
40 2 Srednje stručno i umetničko obrazovanje u trajanju od četiri godine Obrazovanje u školi za talentovane učenike (4. SSS)
Nivo 5 50 2 Majstorsko obrazovanje u trajanju od dve godine posle sticanja kvalifikacije nivoa 3

Specijalističko obrazovanje u trajanju od godinu dana posle sticanja kvalifikacije nivoa 4

Neformalno obrazovanje odraslih – obuke u trajanju od najmanje šest meseci posle sticanja kvalifikacije nivoa 4

Visokokvalifikovani (VKV) radnik

Peti stepen stručne spreme (5. SSS)

Nivo 6, podnivo 1

(6.1 NOKS)

 

61

3 Osnovne akademske studije (OAS, 180 ESPB);

* Označavaju se kao 6.1 A

Prvi stepen fakulteta (do 2005. godine, 6.1 SSS)
61 4 Osnovne strukovne studije (OSS, 180 ESPB)

* Označavaju se kao 6.1 S

Više obrazovanje u trajanju od dve do tri godine studija (6.1 SSS)
Nivo 6, podnivo 2

(6.2 NOKS)

62 3 Osnovne akademske studije (OAS, 240)

* Označavaju se kao 6.2 A

Više obrazovanje sa specijalizacijom u trajanju do godinu dana (6.2 SSS)
62 4 Specijalističke strukovne studije I stepena (SSS, 180+60 ESPB, stečene u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju koji je na snazi od 07.10.2017.)

* Označavaju se kao 6.2 S

/
Nivo 7, podnivo 1

(7.1 NOKS)

71 3 Integrisane akademske studije (IAS, 300- 360 ESPB)

Master akademske studije (MAS,OAS+120 ili OAS+60 ESPB)

* Označavaju se kao 7.1 A

Osnovne (diplomske) studije u trajanju od četiri do šest godina (do 2005. godine, 7.1 SSS)
71 4 Master strukovne studije (MSS, 120 ESPB +OSS)

* Označavaju se kao 7.1 S

Specijalističke strukovne studije II stepena (SSS, 180+60 ESPB) stečene u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju koji je prestao da važi 07.10.2017.
Nivo 7, podnivo 2

(7.2 NOKS)

72 3 Specijalističke akademske studije (SAS, 60 ESPB +MAS) Specijalističke studije u trajanju od jedne do dve godine (do 2005. godine, 7.2 SSS)

Magistarske studije u trajanju od dve godine (do 2005. godine, 7.2 SSS)

Nivo 8 80 3 Doktorske studije (DS, 180 ESPB) Doktorat nauka (do 2005. godine, 8. SSS)

 

Šifarnik zanimanja predstavlja uređen skup zanimanja, razvrstanih prema određenim kriterijumima u određene celine odnosno u 10 grupa zanimanja (razvrstane prema najčešće zahtevanom obrazovnom nivou) koje su razdeljene prema srodnosti poslova zanimanja na 43 vrste i 130 podvrsta, a unutar njih bilo je svrstano 3641 zanimanje, a sve u skladu sa Međunarodnom standardnom klasifikacijom zanimanja 2008 (ISCO-08) koju je upravo 2008. godine usvojila Međunarodna organizacija rada. Pojedinačnu šifru zanimanja, odnosno šest cifara koje označavaju pojedinačno zanimanje možemo razložiti na sledeći način:

– prva cifra označava grupu

– prve dve cifre označavaju vrstu

– prve tri cifre označavaju podvrstu

– sve četiri cifre zajedno označavaju skupinu

– dve cifre koje se mogu naći posle tačke (primera radi 7422.02) označavaju redosled konkretnog zanimanja u jednoj skupini.

Ovaj šifarnik je deo nacionalnog standarda koji se primenjuje pri evidentiranju, prikupljanju, obradi, analiziranju, izveštavanju i objavljivanju podataka o zanimanjima, a radi boljeg upravljanja ovim podacima i praćenju kretanja na tržištu rada.

Šifarnik je i dalje podeljen na 10 pojedinačnih grupa zanimanja, s tim što su izmenama Odluke uvrštene nove šifre zanimanja, a postojeće su pretrpele neke izmene – pre svega gramatičke, ali i terminološke.

Termin zanimanja u smislu ovog propisa je zapravo skup poslova čije zadatke i dužnosti odlikuje visok stepen sličnosti i može se odnositi na posao koji osoba trenutno obavlja kao glavni ili dodatni posao, na posao koji će obavljati ili je obavljala. Posao je skup zadataka i dužnosti koji se obavljaju od strane pojedinca zaposlenog ili radno angažovanog kod poslodavca, ali i pojedinca koji se samozapošljava.

Koncept kvalifikacije je sposobnost obavljanja zadataka i dužnosti u okviru određenog posla. Da bi zanimanja bila razvrstana u grupe korišćen je koncept nivo kvalifikacije i vrsta kvalifikacije. Nivo kvalifikacije predstavlja složenost i obim zadataka koji se obavljaju u okviru određenog zanimanja (merljiv kroz nivo formalnog i neformalnog obrazovanja), dok vrsta kvalifikacije obuhvata oblasti zahtevanih znanja, mašina i alatki koje se koriste, materijale sa kojima ili na kojima se radi, kao i vrstu dobara i usluga koje se proizvode.

Tabela I

Grupe zanimanja Pretpostavljeni nivoi obrazovanja u Srbiji (podrazumevaju se i ekvivalentni nivoi po NOKS-u)
1 Rukovodioci • Doktorske studije

• Specijalističke akademske studije, Integrisane akademske studije, Master akademske studije, Master strukovne studije

• Osnovne akademske studije, Specijalističke strukovne studije, Osnovne strukovne studije

• Kratki ciklus u visokom obrazovanju (kod zanimanja iz vrste rukovodioca u turizmu, ugostiteljstvu, trgovini i srodnim uslugama)

2 Stručnjaci i umetnici • Doktorske studije

• Specijalističke akademske studije, Integrisane akademske studije, Master akademske studije, Master strukovne studije

• Osnovne akademske studije, Specijalističke strukovne studije, Osnovne strukovne studije

3 Tehničari i saradnici

stručnjaka

• Kratki ciklus u visokom obrazovanju

• Srednje obrazovanje u trajanju od četiri godine

• Specijalističko obrazovanje posle srednje škole

4 Administrativni službenici

5 Uslužna i trgovačka zanimanja

6 Poljoprivrednici, šumari, ribari i srodni

7 Zanatlije i srodni

8 Rukovaoci mašinama i postrojenjima, monteri i vozači

• Majstorsko ili specijalističko obrazovanje posle srednje škole

• Srednje obrazovanje u trajanju od tri ili četiri godine

• Stručno osposobljavanje, obrazovanje za rad, kraće obuke odraslih

9 Jednostavna zanimanja • Osnovno obrazovanje
0 Vojna zanimanja • Visoko obrazovanje u trajanju od najmanje četiri godine (za vrstu 01 Oficiri vojske)

• Srednje obrazovanje u trajanju od najmanje četiri godine (02 Podoficiri vojske)

• Osnovno obrazovanje (03 Ostala vojna zanimanja)

 

Izmene u grupi zanimanja “Rukovodioci”

Grupa 1 – Rukovodioci su lica koja planiraju aktivnosti privrednih društava, državnih i drugih organizacionih jedinica u njihovom sastavu, upravljaju tim aktivnostima, koordiniraju ih i ocenjuju. Razvrstani su po “oblastima” kojima upravljaju na državne zvaničnike i rukovodioce lokalnih samouprava, generalne i izvršne direktore, rukovodioce u administraciji, komercijalnim i marketing sektorima, proizvodnje u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu, prerađivačke, rudarske i građevinske industrije, informaciono komunikacionih tehnologija, u zdravstvu, socijalnoj zaštiti, obrazovanju, kulturnoj i naučno istraživačkoj delatnosti, finansijama i osiguranju, turizmu i ugostiteljstvu i srodnim uslugama, trgovini na veliko i malo i drugi.

Pored šifri koje su pretrpele terminološke izmene, npr. šifra zanimanja 1112.06 ne označava više Generalnog sekretara Skupštine, već označava zanimanje Generalnog sekretara pokrajinske skupštine, a šifra 1112.28 ne označava zanimanje Sekretara Narodne skupštine već zanimanje Generalnog sekretara Narodne skupštine. Slično terminološko usklađivanje pretrpeli su i nazivi skupina pa tako skupina 1321 sada označava Rukovodioce u prerađivačkoj industriji i snabdevanju energijom i vodom.

U ovoj grupi zanimanja uvedene su sledeće, “nove” šifre zanimanja i to:

1112.30 Direktor samostalnog državnog organa / nezavisnog tela
1112.31 Načelnik Generalštaba
1113.02 Predsednik izvršnog odbora / saveta mesne zajednice
1219.27 Likvidacioni upravnik
1219.28 Rukovodilac u organizaciji/organu državne uprave
1219.29 Stečajni upravnik
1321.04 Rukovodilac za proizvodnju / snabdevanje električnom energijom/gasom/parom
1321.05 Rukovodilac za snabdevanje vodom / upravljanje otpadnim vodama
1321.06 Rukovodilac za upravljanje otpadom
1321.07 Rukovodilac održavanja mašina/postrojenja
1321.08 Tehnički direktor u energetici
1322.08 Rukovodilac geoloških istraživanja
1324.17 Rukovodilac mehanizacije
1330.10 Rukovodilac za servisiranje računara i komunikacione opreme
1345.12 Šef departmana
1345.13 Direktor ustanove/centra u neformalnom obrazovanju
1439.09 Menadžer auto-servisa

 

Izmene u grupi “Stručnjaci i umetnici”

Stručnjaci i umetnici primenjuju naučne i umetničke koncepte i teorije, vrše analize, istražuju i razvijaju nove koncepte, teorije, daju savete i primenjuju postojeća znanja, predaju teoriju ili praksu jedne ili više disciplina, pripremaju naučne radove, stvaraju i izvode umetnička dela i slično.

U ovoj grupi zanimanja, nove šifre se odnose na zanimanja:

2120.11 Sportski statističar
2133.11 Stručnjak za upravljanje otpadom
2144.28 Inženjer proizvodnje motornih vozila
2211.03 Lekar u sportu
2212.62 Specijalista medicinske mikrobiologije
2212.63 Specijalista higijene
2310.91 Nastavnik u oblasti geološkog inženjerstva
2310.92 Nastavnik u oblasti kriminalističkih nauka
2310.93 Nastavnik u oblasti hemijskih nauka
2310.94 Saradnik u oblasti geološkog inženjerstva
2310.95 Saradnik u oblasti kriminalističkih nauka
2310.96 Saradnik u oblasti hemijskih nauka
2320.69 Nastavnik praktične nastave saobraćaja
2330.38 Nastavnik verske nastave
2330.39 Nastavnik građanskog vaspitanja
2359.05 Predavač/ispitivač za vozački ispit
2359.06 Predavač u neformalnom obrazovanju
2421.10 Stručnjak za logistiku
2421.11 Stručnjak za projekte
2619.15 Stručnjak za stečajni postupak
2642.21 Urednik veb sajta
2655.05 Pantomimičar (prethodno je šifra za ovo zanimanje bila 2659.5)

 

Izmene u grupi zanimanja “Tehničari i saradnici stručnjaka”

Tehničari i saradnici stručnjaka obavljaju uglavnom tehničke i njima srodne zadatke koji su povezani sa preuzimanjem i izvođenjem tehničkih poslova i operativnih metoda u oblasti fizičkih nauka, uključujući tehniku i tehnologiju, biološke nauke i medicinsku struku, i u oblasti društvenih i humanističkih nauka, različite tehničke usluge u vezi sa trgovinom, finansijama, administracijom, uključujući državnu administraciju i regulative, socijalni rad; obezbeđivanje tehničke pomoći u oblasti umetnosti i zabave, izvršavanje određenih poslova u vezi s religijom. Poslovi rukovođenja različitim poslovnicima, pogonima, grupama i slično, razvrstani su i u okviru ove grupe.

Ova grupa zanimanja, pretrpela je i brisanje određenih šifri zanimanja, ali su i uvedena nova zanimanja.

Nova zanimanja, utvrđena izmenama Odluke su:

3111.10    Geološki tehničar za istraživanje mineralnih sirovina

3119.12    Kontrolor tehničkog pregleda vozila

3122.03    Nadzornik energetskih sistema i postrojenja

3122.04    Poslovođa održavanja mašina/postrojenja

3122.05    Poslovođa proizvodnje

3139.07    Tehničar reciklaže

3153.11    Operater bespilotnog vazduhoplova

3211.07    Viši radiološki tehničar

3323.06    Službenik za javne nabavke

3341.05    Šef magacinskog poslovanja

3341.06    Šef recepcije

3359.16    Vodni inspektor

3359.17    Fitosanitarni inspektor

3359.18    Inspektor rada

3359.19    Inspektor socijalne zaštite

3359.20    Sportski inspektor

Izmenama su obrisane sledeće šifre zanimanja:

3422.03 Saradnik novinara u sportu
3422.04 Sportski posrednik
3435.04 Majstor za tetoviranje

 

Izmene u grupi “administrativni službenici”

U grupi šifara koje kreću sa cifrom 4, administrativni službenici registruju, organizuju, čuvaju, obrađuju i odlažu potrebne podatke i obavljaju čitav niz administrativnih poslova u vezi sa novčanim transakcijama, putnim aranžmanima, zahtevima za podacima i zakazivanjem sastanaka, obavljaju sekretarske poslove, beleženje, obračunavanje i čuvanje podataka, pružaju informacije, prodaju putne angažmane, sa posebno razvrstanim šiframa koje označavaju poslove rukovođenja u ovoj grupi.

Ova grupa pretrpela je najmanje izmena jer je uvedena samo jedna nova šifra 4323.10 koja označava zanimanje šefa voznog parka i par terminoloških izmena u okviru već utvrđenih zanimanja.

Izmene u grupi “uslužna i trgovačka zanimanja”

Grupa 5 – uslužna i trgovačka zanimanja su zanimanja koja podrazumevaju lične usluge i usluge obezbeđenja, usluge koje se odnose na putovanja, vođenje domaćinstva, ketering, ličnu negu ili zaštitu od požara i nezakonitih radnji, promociju i prodaju robe u maloprodaji i veleprodaji, ali i pijacama, odnosno poslove organizacije i pružanje usluga u toku putovanja, vođenje domaćinstva, pripremu i serviranje hrane i pića, čuvanje dece, pružanje usluga lične i osnovne zdravstvene nege u kućama i ustanovama, usluge frizera i kozmetičkih tretmana, prodaju robe u maloprodaji, velikoprodaji i na pijaci, obezbeđivanje mera bezbednosti i zaštitu pojedinca i imovine od požara i protivpravnih radnji, umetničko stvaranje i slično sa normiranim rukovodećim poslovima u okviru ove grupe.

Terminološkom izmenom, šifra zanimanja 5212.01 umesto starog naziva zanimanja “piljar” sad ima šire značenje jer označava uličnog prodavca voća i povrća. Skupina zanimanja 5221, prethodno je nosila naziv “prodavci u kiosku i trgovci”, a izmenama dobija sveobuhvatniju skupinu zanimanja, jer se u okviru nje nalaze šifre za sve “Trgovce na malo”.

Izmena u ovoj grupi – obrisane su šifre zanimanja:

5221.01 Prodavac u kiosku
5223.09 Prodavac u maloprodaji knjižarsko-kancelarijske robe
5223.12 Prodavac u maloprodaji mešovite robe
5223.20 Prodavac u maloprodaji foto i optičke opreme
5223.25 Prodavac IKT opreme i električnih aparata za domaćinstvo

Nova zanimanja su:

5311.02 Lični pratilac deteta sa invaliditetom/smetnjama u razvoju
5311.03 Hranitelj dece

Još jedno terminološko usklađivanje zanimljivo za ovu grupu je šifra zanimanja 5419.02 koja je u prethodnoj verziji Odluke nosila naziv zanimanja “komunalni policajac”, sada je usklađena sa odredbama Zakona o komunalnoj miliciji (“Sl. glasnik RS”, br. 49/2019) i nosi naziv “komunalni milicionar”.

Izmene u grupi “zanatlije i srodni”

U grupi 7 –zanatlije i srodni smeštena su lica koja raspolažu znanjima i veštinama u oblasti izgradnje i održavanja, popravljanja građevinskih konstrukcija, obrade metala u smislu livenja, zavarivanja i oblikovanja, instaliranja i podizanja metalnih konstrukcija, izrade mašina, oruđa i drugih proizvoda od metala, održavanja, popravljanja i podešavanja mašina, opreme i alata uključujući motore i vozila, kao i električne i elektronske instrumente i ostalu opremu, proizvodnju preciznih instrumenata, nakita, proizvoda za domaćinstvo i drugih proizvoda od dragocenih metala, kao i grnčarskih, staklenih i srodnih proizvoda; izradu ručnih radova, izvođenja štamparskih radova ili obrade prehrambenih, tekstilnih, drvenih, metalnih i drugih proizvoda, uključujući i ručnu izradu zanatskih proizvoda. Radovi se izvode ručno ili mašinski uz neophodno razumevanje svih proizvodnih faza kao i namene gotovog proizvoda na kom rade.

Iz ove grupe zanimanja obrisano je zanimanje 7223.30 Rukovalac strugom za metal, a konačno je svoje mesto dobilo zanimanje 7549.07 Izrađivač ribolovačke opreme, u okviru skupine 7549 – Zanimanja srodna zanatskim, nerazvrstana na drugom mestu.

Izmene u grupi ” Rukovaoci mašinama i postrojenjima, monteri i vozači”

Grupa 8 – rukovaoci mašinama i postrojenjima, monteri i vozači rukuju rudarskim, industrijskim i poljoprivrednim mašinama i opremom za obradu metala, minerala, stakla, keramike, drveta, papira, tekstila, kože i krzna ili hemikalija, gume, plastike odnosno nadgledanje njihovog rada; rukovanje mašinama i opremom za proizvodnju predmeta od metala, minerala, hemikalija, gume, plastike, drveta, papira, tekstila, krzna, kože, kao i za proizvodnju hrane i srodnih stvari, odnosno nadgledanje njihovog rada, voze i upravljaju vozovima i motornim vozilima, pokretnim industrijskim i poljoprivrednim mašinama.

Pored brojnih terminoloških semnatičkih izmena, ova grupa zanimanja ostala je bez sledećih šifri zanimanja:

8131.15    Rukovalac mašinom za brušenje stakala

8131.16    Rukovalac mašinom za graviranje stakla

8160.48    Rukovalac uređajem za proizvodnju šećera – ovo što je bio dupli unos šifre zanimanja, jer i šifra 8160.47 označava iste poslove

8219.03    Monter klima uređaja, ovo zanimanje je zapravo obrisano iz skupine “Monteri proizvoda” i isti naziv zanimanja sa novom šifrom sada se nalazi u skupini 8212 Monteri električne i elektronske opreme

Nova zanimanja u okviru ove grupe su:

8181.39    Rukovalac mašinom za brušenje stakla

8189.12    Rukovalac postrojenjem za reciklažu

8212.20    Monter klima-uređaja

Izmene u grupi jednostavnih zanimanja

Jednostavna zanimanja iz grupe 9, predstavljaju jednostavne zadatke koji zahtevaju fizički napor i upotrebu ručnog oruđa za rad. Odgovarajući poslovi iz ove grupe se odnose na održavanje prostorija ali i javnih površina, pranje automobila, prozora, rublja, pomoć u kuhinji, isporuku pošte ili robe, nošenje i rukovanje prtljagom i teretom, drugi jednostavni zadaci u poljoprivredi, ribolovu, ručno pakovanje i slaganje proizvoda, ručno upravljanje ili vožnja kolicima za transport robe i putnika, trgovačka i uslužna zanimanja koja se obavljaju na ulici.

U ovoj grupi, kao novina šifrirana su sledeća zanimanja:

9112.04    Higijeničar u zdravstvu

9613.02    Radnik na čišćenju kanalizacione mreže

Ostali nazivi zanimanja pretpreli su terminološko usklađivanja, a zanimanje 9329.10 dobilo je širu primenu sa novim nazivom zanimanja – manuelni radnik u industriji.

 

Obaveza poslodavaca da izvrše ažuriranje podataka u jedinstvenoj bazi “CROSO” do 31.12.2020.godine, saglasno odredbi člana 47. Zakona o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja (“Sl. glasnik RS”, br. 95/2018 i 91/2019 – dalje: Zakon), i to podataka koji se odnose na:

polje 16. “zanimanje prema radnom mestu” to jest zanimanje, prema klasifikaciji zanimanja, koje se zahteva za radno angažovanje na određenim poslovima, odnosno radnom mestu u skladu sa novim Šifarnikom zanimanja, koji je sastavni deo Odluke;

polje 17. “stepen stručne spreme prema radnom mestu” to jest vrstu i nivo kvalifikacije koji su uslovi za radno angažovanje na određenim poslovima, odnosno radnom mestu u skladu sa novim Šifarnikom nivoa kvalifikacija, koji je sastavni deo Odluke;

polje 10. “vrstu i nivo kvalifikacije koje lice ima” to jest vrstu i nivo kvalifikacije, odnosno obrazovanja koje lice ima, a u ovom delu i dalje je u primeni Odluka o jedinstvenom kodeksu šifara za unošenje i šifriranje podataka u evidencijama u oblasti rada (“Sl. list SRJ”, br. 9/98 i 25/2000, “Sl. list SCG”, br. 1/2003 – Ustavna povelja, “Sl. glasnik RS”, br. 15/2010 – dr. pravilnik i 56/2018 – dr. odluka), s obzirom da se za popunjavanje ovog polja koristi Šifarnik zanimanja i stručne spreme iz ove odluke, za koje je predviđena privremena upotreba – do utvrđivanja sistema prema kome se pojedinačne kvalifikacije razvrstavaju i šifriraju u NOKS-u, pa će se zbog toga i nadalje koristiti Šifarnik zanimanja i stručne spreme.

Poslodavci koji do navedenog datuma ne izvrše ažuriranje podataka, izlažu se prekršajnoj odgovornosti i novčanim kaznama:

  • od 300.000,00 do 1.500.000,00 dinara za prekršaj podnosioca jedinstvene prijave – poslodavac sa svojstvom pravnog lica,
  • od 10.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj podnosilac jedinstvene prijave – preduzetnik, a novčanom kaznom
  • od 5.000,00 do 150.000,00 dinara kazniće se za prekršaj podnosilac jedinstvene prijave – poslodavac fizičko lice, sve u skladu sa odredbom člana 44. Zakona

 

36 коментара:

  1. http://www.mpn.gov.rs/objavljena-azurirana-lista-kvalifikacija-republike-srbije/

    Ажурирано !

    ОдговориИзбриши
  2. Што се нас тиче ССС2 ништа ту није ажурирано. Не постоје ССС2 од 2005 до 2017 које су 7.1 степен стручности и које су еквивалент струковног мастера. Постоје само ССС1 од 2017. године које су 6.2.
    Међутим јасно су убацили 2 врсте дипломираних, једне које су 7.1 (до 2005) и који су еквивалент акљадемског мастера и нови дипломирани од 2005 до данас који су 6.2 ниво образовања. Молим Вас реагујте и поново пишите експертима у министарству просвете.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Specijalista strukovnih studija mehatronike, 2 stepena su ubacili u ažuriranu listu...., pisao sam im pre par meseci i evo vidim da sad postojim u listi..., znači ipak su nešto uradili.

      Избриши
    2. Наравно, стручњаци су опет одокативном и шацометријском методом унели неколико струковно специјалистичких звања у 7.1 степен а већину су оставили у 6.2. Тако да ви што сте тражили вама су испунили жеље а 100 других струковних специјалиста су оставили у 6.2 степену стручности. Невероватно али истинито. Да није жалосно, било би смешно. Да се ово дешавава у Јужном Судану, разумео бих али у Европи у 21. веку....???

      Избриши
    3. Nažalost, kolega, u pravu ste. Ja sam im baš dosađivao svakodnevno i bio uporan i istrajan u nameri da se moje zvanje ispravi na listi.

      Избриши
    4. Zamislite da specijaliste strukovne vaspitače nisu svrstali u 7.1 i ako su u Oblasti OBRAZOVANjE. Ne znaju u Ministarstvu prosvete za njihove kolege kojima su direktno nadredjeni. Neverovatno, zar ne? Ili je ipak ovo samo Srbije? Ništa se nije promenilo od Miloševića na bolje, samo na gore.

      Избриши
    5. Од свих струковних медицинских звања, једино су специјалисте сестре сврстали у 7.1 остали су 6.2, што значи да Комора медицинских сестара и здравствених техничара мора да се расформира и да дођу нормални људи који могу да сагледају нормално ствари. А најјача глупост да су санитарно-еколошке техничаре (који се школују у средњим медицинском школама и здравствене су струке), санитарно-еколошке инжењере (који се школују на високим медицинским школама из научне медицина) и спец. струк. санитарно еколошке инжењере (који се школују и на медицинском факултету у Београду и Нишу, који су такође завршили студијеиз области медицинских наука), сврстали у УСЛУГЕ - Комуналне (санитарне) услуге. То је невероватно али истинито! СПЕЦИЈАЛСИТИ САНИТАРНО-ЕКОЛОШКИ ИНЖЕЊЕРИ као стручнјаци из области превентивне медицине имају значајну угогу у Институтима и Заводима за јавно здравље, у време Короне у вакцинацији, дератизацији, дезинсекцији и дезинфекцији, у мобилним тимовима од птичијег, свињског грипа па до данас и Короне, предају у медицинским школама стручне предмете а у високим школама су сарадници у настави,... КО СУ ТИ ЉУДИ У МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ? Морамо да тражимо имена тих експерата и да их тужимо због урушавања правног поретка Србије (а можда и злочиначког удруживања) јер морају се открити мотиви зашто то раде и име налогодавца за кога то раде?

      Избриши
  3. Takođe, i moje zvanje specijaliste strukovnog menadžera bezbednosti su stavili pod 7. stepen, ali moram da priznam da sam bio baš uporan u nameri da nateran odgovorne pojedince da ažuriraju listu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zamolio bih te da postavis dopis koji si im poslao kako bi i mi ostali poslali za svoje specijalnosti.
      Ja sam zavrsio 2011 godine Spec.str.studije drugog stepena u zvanju: Specijalista strukovni inzenjer geodezije.
      Za nas do sada nisu razdvojili u 7.1
      Unapred zahvalan,
      Mile

      Избриши
    2. Nikakve dopise nisam slao, već zvao Ministarstvo i bio dosadan skoro svakog dana. U mom slučaju se isplatilo na kraju.

      Избриши
  4. Анониман4. мај 2021. 08:25

    Koliko vidim i specijalisti strukovni inženjeri elektrotehnike i računarstva su stavljeni u 7.1

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман6. мај 2021. 13:26

    Ау, имам проблем у фирми, неће да раѕуме правница да сам 7.1 степен стручне спреме. Све сам им доставио и они терају да сам 6.2. ШТА ДА РАДИМ, коме да се обратим ???? Dajte mi neki savet !

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман6. мај 2021. 16:46

    Који си профил? Да ли си у приватном или друштвеном сектору?
    Надам се да су твој профил уписали у Шифарник и под 7.1 степеном стручности? Шта пише у решењу о распоређивању? Нешто као: распоређује се спец.струк. инж. или сл. на радно место то и то у 6.2 степену стручности? Битно је да ти пише спец. струк. у решењу о распоређивању. Зашто? Па зато што ниси 6.2 ако си завршио до 2017 године него 7.1 степен стручности. И? И зависи од тога да ли желиш да их добијеш на суду или не? Ако желиш искористи право жалбе на решење и покрени управни спор. Можеш да узмеш и адвоката (али доброг који се разуме у ову проблематику) и да им наплатиш све са каматом. Можеш да се жалиш и инспекцији рада (или управној инспекцији, зависи где радиш) и да кажеш да послодавац крши закон и да му они нареде да отклони неправилности и поднесу прекршајну пријаву. Зависи колико си ти спреман да уђеш у борбу а колико ниси? Они очигледно крше закон, сутра ће ти рећи да си 6.1 па 5 степен стручности... И тако у недоглед. Ти мораш да се избориш за твој положај јер радно право је право сваког појединца а не колективно право и не може нико сем тебе да то покрене. Лепо на суд, узмеш адвоката и напалатиш им све са каматом а ако због тога трпиш и притиске, онда пријаву ии за мобинг. Сви знамо да правнивци нису баш нешто бистри јер је их хипрепродукција (уписује их и дипломира на хиљаде и хиљаде сваке године) а да је при томе правна несигурност у земљи све већа сразмерно порасту броја дипломираних правника у Србији. Савет је удрих јер су и они ударили на тебе и буди истрајан. Ако устукнеш то је твој проблем. Тебе са распоређивањем у 6.2 степен стручности ускраћују и у будућности да будеш неки руководећи кадар у неком предузећу јер нећеш никада моћи добити потврду од те твоје фирме да си радио одређени број година у 7.1 степену стручности. Тако да та правница директно дерогира и твоју садашњост и будућност и заувек ћеш остати ''млађи референт Пантић''.
    Закон је на твојој страни

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман6. мај 2021. 18:17

      Јесте, мој профил је уписан у шифарник и ја сам 7.1 степен стручности.
      Али она неће да разуме, питанје сам поставио због овога:

      Obaveza poslodavaca da izvrše ažuriranje podataka u jedinstvenoj bazi “CROSO” do 31.12.2020.godine, saglasno odredbi člana 47. Zakona o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja (“Sl. glasnik RS”, br. 95/2018 i 91/2019 – dalje: Zakon....


      Радим у комуналном предузећу...

      Избриши
    2. Анониман6. мај 2021. 23:05

      ŠTA TI PIŠE U REŠENJU? DA LI SU TE RASPOREDILI SA SPEC. STRUKOVNIM ZVANJEM NA TO RADNO MESTO? ILI SI NAKNADNO DONEO DIPLOMU KADA SI ZAVRSIO? TO JE JAKO BITNO? SA KOJOM DIPLOMOM SU TE RASPOREDILI NA TO MESTO? MALO TI CRTAM, JER VIDIM DA NE KAPIRAŠ.
      TUŽI FIRMU I TU PRAVNICU.
      ZA PRVU RUKU AKO SI TAKO RASPOREĐEN KAO ŠTO SAM TE JA PITAO, ONDA SI U PRAVU I PROSLEDNI REPUBLIČKOJ PORESKOJ UPRAVI I PORESKOJ POLICIJI (ALI NAZNAČI ''ZA DIREKTORA'') TU PREDSTAVKU, ONI ĆE IZAĆI NA TEREN I KONSTATOVATI DA LI SE KRŠI ZAKON O CENTRALNOM REGISTRU SOCIJALNOG OSIGURANJA U DOMENU U KOME SU NADLEŽNI (A ZA OSTALO ĆE SE OBRATITI MOŽDA INSPEKCIJI ZA RADNE ODNOSE), MADA SU NADLEŽNI U CELOSTI DA SPROVEDU POSTUPAK DO KRAJA.
      KRŠE JEDNO ZAKON AKO TE SA ZVANJEM STRUK. SPECIJALISTE (DO 2017) RASPOREDJUJU NA RADNO MESTO 6.2 A NE NA MESTO 7.1. ZATO JE BITNO ŠTA PIŠE U REŠENJU O RASPOREĐIVANJU. AKO TE NISU RASPOREDILI SA ZVANJEM STRUK. SPECIJLAISTE ONDA I NE MORAJU DA TE PRIJAVE SA 7.1.
      ZNAČI JEDINO ALI JEDINO REPUBLIČKA PORESKA INSPEKCIJA-POLICIJA TI TU MOŽE POMOĆI JER NE POŠTUJU ZAKON I NE PRIJAVLJUJU TE SA ADEKVATNIM ZVANJEM. ALI MORAŠ BITI JAKO, JAKO UPORAN JER I U PORESKOJ POLICIJI IMA NEOBAVEŠTENIH I NEZNALICA A NA KRAJU KRAJEVA NE POZNAJU NI ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU, TAKO DA DOBRO FORMULIŠEŠ PRITUŽBU U VEZI TVOGA SLUČAJA. A NA REŠENJE O RASPOREĐIVANJU SI IMAO PRAVO ŽALBE A POSLE TOGA DA VODIŠ I UPRAVNI SPOR PROTV FIRME I DA IH DOBIJEŠ. AKO SI PROPUSTIO ROKOVE, SAM SI KRIV ALI OPET MOŽEŠ POKUŠATI SA TUŽBOM PREKO DOBROG, DOBROG ADVOKATA, KOJI RADI ISKLJUČIVO OVU PROBLEMATIKU.

      Избриши
  7. Анониман6. мај 2021. 23:10

    Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ovog zakona vrši ministarstvo nadležno za poslove finansija, preko budžetske inspekcije, ministarstvo nadležno za poslove državne uprave - preko upravne inspekcije, odnosno ministarstvo nadležno za poslove rada - preko inspekcije rada, u okviru svog zakonom utvrđenog delokruga.

    ОдговориИзбриши
  8. Анониман7. мај 2021. 08:00

    Нисам добио никакво ново решенје, одавно сам распоређен по старом решенју, које нема везе са специјалистичким студијама.

    Оно што ја тражим од фирме је да сада када сам 7.1 степен стручности, то и уведу у базу цросо

    Obaveza poslodavaca da izvrše ažuriranje podataka u jedinstvenoj bazi “CROSO” do 31.12.2020.godine

    Због овога сам дошао у конфликт са правницом, која је купила диплому, тј. фирма јој је купила диплому, пре пар година...., са 50 и кусур година је уписала и завршила приватни факултет, право.

    ОдговориИзбриши
  9. Анониман7. мај 2021. 12:27

    Не разумем шта ти хоћеш? Нису ти уважили нову диплому ССС2, колико сам разумео и радиш са старом дипломом? Онда је све коректно с њихове стране. Нису те као струковног специјалисту распоредили са 6 степеном стручности, него са старом дипломом, ако те добро разумем? Неће да те распореде са 7.1 степеном стручности јер можда нема потребе за тим (или немају пара) и то је ок. Значи не пише у решењу струковни специјалиста се распоређује на радно место са 6 степеном стручности и то је коректно од њих, радиш са старом дипломом и старимзвањем и то је то. Можеш и да докторираш и да имаш 8 степен, не морају да те распореде на такво место ако неће и ако не постоји потреба или немају пара за такв луксуз. То ти је то јаране. Немаш онда на чега да се жалиш, јер нису те распоредили са ССС2 на 6 степен, него радиш како си и радио у старом степену стручности. А правница се снашла.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман7. мај 2021. 18:46

      Obaveza poslodavaca da izvrše ažuriranje podataka u jedinstvenoj bazi “CROSO” do 31.12.2020.godine, saglasno odredbi člana 47. Zakona o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja (“Sl. glasnik RS”, br. 95/2018 i 91/2019 – dalje: Zakon....


      ТО ГОРЕ ХОЋУ..., ХОЋУ ДА МЕ УВЕДУ У ЦРОСО БАЗУ КАО 7.1 СТЕПЕН СТРУЧНОСТИ, А НЕ 6.2 !

      Избриши
  10. Анониман7. мај 2021. 21:26

    Знам шта ти хоћеш али да би то остварио мора прво да буде ОНО о чему см ти писао. Мораш прво те разврстају на радно место са 7.1 степеном стручности. Не може аутоматски да ти се призна. Шта сада неко у комуналном ради на кантама са основном школом (1. степен стручности) и у међувремену заврши средњу школу и сада ће одмах да му признати 4. степен стручности, па заврши вишу школу (или ОСС) па му признају 6. степен, па заврши мастер (или ССС2) па му признају 7. степен стручности па заврши докторат (8. степен стручности) и сада ради као доктор наука? Не могу да те са вишом школом (или ОСС9 уведу у базу као 6.2 него као 6.1 степен стручности. ЈЕДИНО; ЈЕДИНО ако су те као струковног специјалисту пријавили као 6.2 а не као 7.1 ту су погрешили и онда зови буџетску инспекцију да поступе по Закону о централном регистру обавезног осигурања. Не знам како мислиш да по АУТОМАТИЗМУ када донесеш неку диплому, мислиш да те одмах разврстају у више звање? Шта сада полицајац заврши ОСС или ОАС или ССС или МАС и МСС и сада неће више бити полицајац, него инспектор? Па мора прво да га разврстају у други ниово стручности и да има радног искуства у том степену стручности и да положи неке стручне испите па да га промовишу у инспектора. ЈЕДИНО ако те је фирма послала на дошколовање, онда имају обавезу према теби да те распореде на то радно место за које си се дошколовао. Овако не морају никада ако неће и ако је таква атмосфера у твом предузећу. Ја сам свестан да је негативна селекција у друштву (већ 20 година) и да им не требају школовани и паметни људи, него послушни и по могуности глупавији и неписменији од оних који владају. Надам се да разумеш о чему пишем и да се више нећеш глупирати са глупавим питањима. Значи прво са пробај са синдикатом и директором и руководећом гарнитуром да нађеш заједнички језик и да ти сиситематизују радно место за које ће писати да је потребан и 7 степен стручности (ССС2). Мораш да будеш упоран јер је теби у интересу. За 5 година са 7.1 степеном стручности можеш бити и директор комуналног а овако добацићеш само до 6 степена до краја живота.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман7. мај 2021. 21:56

      Хвала на одговору, наравно да нисам наиван и да знам да то не иде тако, не можеш донети диплому и тражити адекватно радно место за себе, тј. измену систематизације.
      Нисам ја то тражио, тражио сам да ме у ту базу цросо уведу као 7.1 степен стручности..., ништа више од тога..., а они ми тврде да сам 6.2 степен стручности, јер имам само 240 етцс бодова ...,они терају своје..., ту је проблем.
      Е ја им нећу дозволити да ме воде као 6.2 ни у каквој бази података и то из принципа.
      Сам сам платио своју специјализацију и неће ме полуписмена правница водити као 6.2 степен стручности.
      Зато сам поставио питанје свима Вама на блогу, коме да се обратим, којој инспекцији или органу у вези овог проблема..., истераћу ово до краја, као што сам уосталом истерао и неке друге ствари. Закон је на мојој страни.

      Избриши
    2. Анониман7. мај 2021. 22:29

      Наравно бори се! Та твоја правница има 6.2 степен стручности са завршеним ОАС (240 бодова). Ти немаш 240 бодова јер бодови се не сабиру простом рачуницом! Ти имаш 2. степен високог образовања који је еквивалент данашњем струковном мастеру. Ако се тако простом рачуницом рачунају сабирају бодови, заврши још једне ОСС од 180 бодова и имаћеш 240 + 180 = 520 бодова.
      Та твоја правница није нормална, немаш ти 240 бодова него 2. степен високог образовања а који је еквивалент садашњим МСС. Ни виша школа нема 180 бодова па је екививалент ОСС (основним струковним студијама). Ни основне студије на факултетима немају 300 бодова па су екивалент данашњем МАС (мастер академским студијама)!
      Значи УПАМТИ: та твоја правница има 240 бодова (ОАС) и 6.2 ново високог образовања! Ти НЕМАШ 240 бодова него имаш 2. степен високог образовања стечен од 2005 до 2017 године а који је екивалент садашњим МСС (мастер струковним студијама).

      Избриши
    3. Анониман14. мај 2021. 07:23

      PS
      Надам се да си разумео макар већи део моје опсервације, твоје ситуације. Ако радиш са вишом школом или ОСС то ти је 6.1 степен стручности а не 6.2, значи учинили су ти. А ако су те распоредили са ССС2 онда си 7.1 а не 6.2 степен стручности.
      У сваком случају нису добро те пријавили. Правници су чудо.

      Избриши
    4. Анониман14. мај 2021. 20:53

      Разумео сам комплетну опсервацију и хвала Вам свима који сте се потрудили да помогнете. Пратим ову проблематику годинама и сада када смо се преко нокса и министарстава изборили за наш статус, наилазимо на проблеме у фирмама, где неке назови правнице не познају основне ствари и опет нас трпају у нижи степен стручности..., е то им не смемо дозволити.


      polje 10. “vrstu i nivo kvalifikacije koje lice ima” to jest vrstu i nivo kvalifikacije, odnosno obrazovanja koje lice ima, a u ovom delu i dalje je u primeni Odluka o jedinstvenom kodeksu šifara za unošenje i šifriranje podataka u evidencijama u oblasti rada (“Sl. list SRJ”, br. 9/98 i 25/2000, “Sl. list SCG”, br. 1/2003 – Ustavna povelja, “Sl. glasnik RS”, br. 15/2010 – dr. pravilnik i 56/2018 – dr. odluka)


      Мој захтев је једноставан, хоћу да испоштују моје образовање...
      Не треба ми радно место, не интересује ме место руководиоца..., хоћу само да ми шифра почиње са 7.1 !

      Избриши
    5. Анониман14. мај 2021. 21:57

      Sokole izgleda nisi baš sve razumeo. Nije bitno sta si ti sve zavrsio. Bitno je sa kojom diplomom su te prijavili i sa kojom diplomom si rasporedjen na to radno mesto. Možeš da budeš i doktor nauka ali ako radiš kao fizički radnik sa osnovnom školom onda si prijavljen sa takvim stepenom stručnosti. A nikada nećeš ni biti rukovodilac ako ne radiš u 7.1 stepenu stručnosti određeni broj godina, to je uzročno-poslednično. Ili ako si u nekoj politici, onda ti tu ne treba ni diploma ni radni staž (tako su nekada partizani 1945 kada su došli na vlast zauzimali sebi pozicije u društvu).

      Избриши
  11. Анониман19. мај 2021. 07:51

    VRSTA I STEPEN STRUČNE SPREME

    - Da ima visoko obrazovanje stečeno na studijama drugog stepena (master akademske, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije,magistar nauka), odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje 4 godina.
    - Da ima visoko obrazovanje stečeno na studijama prvog stepena, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje dve godine.

    OVO gore mi piše u aneksu ugovora za moje radno mesto.

    Znači, traže upravo 7.1 stepen obrazovanja, a može i viša škola, tj. osnovne strukovne studie.

    E sad, pravnica mi tvrdi da sam 6.2 stepen..., sa ovim aneksom ugovora ih dobijam na sudu lagano....

    ОдговориИзбриши
  12. Анониман19. мај 2021. 16:26

    -Ти знаш да си завршио ССС2 2.степена које су 7.1 степен стручности и то јине спорно!
    - Правница не зна да су ССС2 студије 2. степена и да су у рангу 7.1 и то није спорно!
    - Радио си на том радонм месту са ОСС (и/или са вишом школом) и то није спорно!
    - Није битна систематизација радних места и анекс уговора о систематизацији радних места у твом предузећу али ни то није спорно јер видимо да може да се ради и са 7.1 степеном на том месту.
    - Битно је твоје решење о распоређивању, да ли си и даље распоређн да радиш са ОСС (и/или вишом школом)?
    - Спорно је то да ли су те решењем распоредили са спец. струк. студијама 2. степена на то радно место и квалификовали те са 6.2 јер онда су у прекршају јер си 7.1 и можеш обавестити буџетског инспектора.
    - Спорно је и ако су те са старим звањем ОСС (и/или виша школа) оквалификовали као 6.2 јер ниси са том дипломом 6.2 него си 6.1 и онда су у прекршају и можеш обавестити буџетског инспектора.
    - Спорно је да ли хоће да те промовишу као струковног специјалисту на то радно место? Можда су тај анекс урадили због некога другог у фирми да би он добио бенифит а не по аутоматизму за све који су стекли 7.1.
    - рекао сам ти једино ако си њихов стипендиста онда те морају распоредити на то радно место за које си се дошколовао.
    - у неким јавним предузећима стоји у систематизацији од 4-7 степена стручности и људи раде са нпр. средњом школом а имали су завршену вишу школу а после су завршили и специјалистичке струк. студије.
    - па зар мислиш да нпр. сваки полицајац који заврши у међувремену високо образовање ће одмах бити промовисан у инсектора? Неће. Само ће они који су ближи ватри да се огреју.
    - Значи мораш се примакнути ватри јер не вреди ти да завршиш ни специјалистичке академске студије које су 7.2 степен стручности и које су на корак од доктората.
    - Надам се да си макар, макар мало нешто разумео јер ти у клин а ја у плочу!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман19. мај 2021. 18:40

      2017 godine, aprila meseca je napravljen ovaj aneks ugovora i ja sam tada prebačen na to radno mesto. Još nisam završio specijalističke studije. Završio sam ih par meseci kasnije.

      Znači, imao sam OSS i bio sam student kada je napravljen ovaj aneks ugovora o radu, to je moj aneks ugovora o radu.

      Ovaj aneks ugovora je upravo i rešenje o raspoređivanju..., pošto sam pre toga bio na drugom radnom mestu.

      Nisam njihov stipendista, sam sam platio školovanje.

      Ok, proveriću kako sam uveden u tu bazu croso, tj. u centralni registar.

      Ja sam mišljenja, da ako sam već na tom radnom mestu, gde se traži 7.1 stepen stručnosti, moraju me prijaviti sa mojim pravim stepenom stručnosti, bez obzira što sam ga stekao posle aneksa ugovora o radu.

      Избриши
    2. Анониман19. мај 2021. 22:58

      А где ти то пише да те МОРАЈУ пријавити са новим степеном стручности који си стекао? Није ти то био услов за то радно место па ако не завршиш ССС2 добијаш отказ. Пријављен си вероватно како си и био пријављен јер немају никакву обавезу да те МОРАЈУ пријавити са ССС2. То што шта би ти волео... И ја сам хтео да будем капетан беле лађе. То што си фирми (правници у кадровској) доставио неку диплому то не значи ништа. То само теби нешто значи,
      Преговарај са председником синдиката и са директором јер једино тако можеш нешто постићи.

      Избриши
    3. Анониман20. мај 2021. 22:47

      – polje 10. “vrstu i nivo kvalifikacije koje lice ima” to jest vrstu i nivo kvalifikacije, odnosno obrazovanja koje lice ima...itd.

      A šta ćemo sa ovim ?

      Избриши
    4. Анониман21. мај 2021. 07:51

      I sada doktoriraš na muzičkoj akademiji na flauti i priznaju ti doktorat? Daj čoveče nije bitno šta imaš nego kako su te prijavili. Ako radiš sa srednjom školom onda si prijavljen sa 4. stepenom ako si sa OSS prijavljen onda si 6.1 S ako si sa SSS2 onda si 7.1.
      Uglavnom ti nemaš 6.2 stepen ni završen i pravnica te ne može ni prijaviti sa 6.2. Može te prijaviti sa 6.1 (OSS) ili sa 7.1 (SSS2).
      Ti nemaš pojma sa kojom diplomom radiš i šta ti piše u ugovoru o radu (ili rešenju o raspoređivanju), valjda znaš da čitaš? Da li piše specijalista strukovni ... taj i taj? Ili strukovni ... taj i taj u tvom dokumentu o raspoređivanju.
      A pravnica ti je poludebilna ako te je prijavila sa 6.2 i onda zovi budžetsku inspekciju jer ti čoveče nemaš diplomu 6.2 stepena stručnosti! Imaš OSS-6.1 i SSS2-7.1.

      Избриши
    5. Анониман21. мај 2021. 19:35

      Piše strukovni inženjer zaj i taj...., ali odmah navodi i 7/1 stepen stručnosti..., tako stoji u aneksu..., da nije tužno bilo bi smešno..., da mogu ostaviti ovde sliku, stavio bih taj deo kao skrinšot...., jednom rečju nemaju blage veze sa nivoima stručnosti..., katastrofa

      Избриши
  13. Анониман21. мај 2021. 23:29

    Стварно мислим да не знаш више шта пишеш. Извини али стварно о чему ти пишеш? Пише струковни инжењер па 7.1? Како то сада си 7.1 када све време пишеш нам да су те сврстали у 6.2? Који је струковни инжењер 7.1 то је 6.1 а спец. струк. инж. је 7.1.
    ОВО СИ НАПИСАО ПРЕ НЕКИ ДАН: ТО ГОРЕ ХОЋУ..., ХОЋУ ДА МЕ УВЕДУ У ЦРОСО БАЗУ КАО 7.1 СТЕПЕН СТРУЧНОСТИ, А НЕ 6.2 !
    А сада пишеш да ти се наводи 7.1 степен стручности?
    Молим те немој више да пишеш, јер мислим да стварно не знаш више шта пишеш.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман22. мај 2021. 09:48

      Ja vrlo dobro znam šta pišem..., pravnicu sam kontaktirao i pitao je koji mi je stepen stručnosti upisala. Ona me ubeđuje da sam 6.2..., imam to i u pismenoj formi.., u međuvremenu sam pogledao moj aneks, našao zahtevani stepen stručnosti, što sam Vam gore i napisao..., nisam gledao prvu stranu aneksa, jer tu stoji ovo sa strukovni inženjer i stepen 7/1...
      Sve ovo govori ono što sam i napisao, nemaju pojma o stepenima stručnosti i učinili su mi uslugu sa tim aneksom, jer sada imam dokaz da su me svrstgali u 7/1, kada nisam bio 7.1, nego 6.1.

      Sve u svemu, opšte rasulo i ne poznavanje elementarnih pravnih normi od strane pravne službe, moje firme.

      Sve je toliko apsurdno, da prosečan čovek ovo teško može da shvati i da razume. Ali sve je moguće kada neko dobije titulu
      diplomiranog pravnika, sa privatnog fakulteta..., loše nam se piše jer su ti takvi, sa kupljenim diplomama, sada i zvanično na funkcijama.

      U svakom slučaju neću Vas više zamarati sa mojim slučajem.

      Hvala Vam svima na konstruktivnim komentarima !

      Избриши
    2. Анониман22. мај 2021. 18:32

      Да резимирамо:
      - правница те убеђује да си 6.2 и имаш то у писменој форми, да те убеђује да си 6.2?
      - ниси погледао прву страну анекса уговора? Па погледај. Хајде реци да немаш угор о раду (или решење о распоређивању) код себе?
      - Сврстали су те у 7.1 када ниси био 7.1 него 6.1 (струковни инжењер) а сада када си 7.1 (ССС2) сврстали су те у 6.2?
      У праву си, немој више да пишеш о овоме!

      Избриши
  14. Baccarat in Vegas, the best online casino for beginners
    Play Baccarat online. This is the most popular online game หาเงินออนไลน์ that is based around traditional Chinese febcasino rules. This means you get to pick 1xbet korean a winner and

    ОдговориИзбриши